Κυπαρίσσι Λακωνίας
- Κυπαρίσσι Λακωνίας
- Ο καιρός στο Κυπαρίσσι Λακωνίας
- Παραλίες
- Πεζοπορικές Διαδρομές
- Ορεινές Διαδρομές και Κοντινές Εκδρομές
- Άρωμα Βουνού και Θάλασσας
- Ανατολή και Δύση
- Το νήμα της Ιστορίας
Βρίσκεται στον Νομό Λακωνίας, στο Μυρτώο Πέλαγος. Αποτελείται από τρεις οικισμούς. Φτάνοντας στο Κυπαρίσσι θα συναντήσετε τον οικισμό της Βρύσης, παρακάτω είναι η Παραλία και στα αριστερά της Παραλίας είναι η Μητρόπολη ( όπου βρίσκεται η αντίστοιχη εκκλησία ) .
Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Μονεμβασίας, ενώ ο μόνιμος πληθυσμός του πρέπει να ξεπερνάει τους 400 κατοίκους.
Στο Κυπαρίσσι λειτουργεί καθημερινά σουπερ μαρκετ αλλά και παντοπωλείο.
Πού θα φάτε: Υπάρχουν αρκετά εστιατόρια που προσφέρουν γευστικές απολαύσεις στον επισκέπτη.
Ο καιρός στο Κυπαρίσσι Λακωνίας
Παραλίες
Η πρώτη βρίσκεται στο Μώλο, το πιο χαρακτηριστικό σημείο στο Κυπαρίσσι λόγω του μώλου για τα καΐκια και του Κάστρου, της ξεχωριστής πέτρινης κατοικίας που ανήκει πλέον σε ιδιώτη. Μικρή, σχεδόν οικογενειακή, παραλία, όπου κάνουν μπάνιο οι διαμένοντες στα γύρω σπίτια. Η μεγαλύτερη πάλι είναι η Μεγάλη Αμμος, με άσπρο μικρό βότσαλο, πλατιά, πεντακάθαρη και παγωμένη, ιδιαίτερα στο δεξιό της μέρος όπως κοιτάς τη θάλασσα, διότι υποδέχεται υπόγεια νερά. Απέναντι η βραχονησίδα Νησάκι.
Συνεχίζοντας τον παραλιακό δρόμο, μετά τη γέφυρα και την παλιά βελανιδιά, φτάνεις στην άλλη μεγάλη παραλία, την Αγία Κυριακή, με πιο ζεστά και πιο ήσυχα νερά, που βλέπει όλο το χωριό και το πέλαγος.
Πίσω από την παραλία, δίπλα στο δρόμο, βρίσκεται το σπήλαιο Θυννί στα Μαγιάτικα, που διακρίνεται δύσκολα και χρειάζεται προσοχή για να μπει κανείς. Η ονομασία Θυννί είναι τοπική και σημαίνει ζεστά, ρηχά νερά για να γεννούν τα εποχιακά ψάρια, όπως τα μαγιάτικα. Απέναντι από την Αγία Κυριακή είναι ο άλλος μώλος, αυτός του Αγίου Νικολάου, όπου δένουν τα καΐκια όταν έχει καιρό και δεν μπορούν να πιάσουν στο Μώλο της Παραλίας.
Πεζοπορικές διαδρομές
Από την Παραλία θ’ ακολουθήσετε το ευχάριστο, βατό και χωρίς ανηφόρα μονοπάτι που οδηγεί στο εκκλησάκι του Αϊ-Γιώργη. Δεν θα χρειαστεί να περπατήσετε περισσότερο από 20 λεπτά μέχρι το μικρό παραθαλάσσιο ξωκλήσι. Η καλύτερη ώρα γι’ αυτή τη βόλτα είναι το απογευματάκι όταν ο ήλιος έχει αρχίσει να γέρνει πίσω από τα βουνά.
Για τους δεινούς πεζοπόρους προτείνουμε μια ολοήμερη πεζοπορική εκδρομή προς τα χαλάσματα της Παλιοχώρας που βρίσκονται σε υψόμετρο 700, πάνω σε απότομη και ελατοσκέπαστη πλαγιά του Μαλεβού (Πάρνωνα). Οι ντόπιοι θα σας δείξουν το μονοπάτι αλλά να ξέρετε ότι η ανάβαση είναι επίπονη. Διαρκεί περισσότερο από μία ώρα, γι’ αυτό θα πρέπει εκτός από καλή φυσική κατάσταση να έχετε μαζί σας νερό, κατάλληλα παπούτσια για καλοκαιρινό trekking και φυσικά διάθεση για εξερευνήσεις στον… χρόνο.
Τέλος να πάτε στη Παναγία των βράχων και στις πηγές που βγαίνει το νερό που έχουμε στο Κυπαρίσσι, στην αρχή του χωριού πριν μπουμε στον οικισμό της Βρύσης.
Ορεινές διαδρομές και Κοντινές εκδρομές
Τα ορεινά χωριά Χάρακας, Λαμπόκαμπος, Πιστάματα διατηρούν στο ακέραιο τον ορεινό χαρακτήρα τους και παρουσιάζουν έντονο αρχιτεκτονικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον. Θα τα δείτε ερχόμενοι από Σπάρτη. Ακόμη ακολουθώντας ασφάλτινους δρόμους εύκολα θα φτάσετε ως τη Μονεμβασιά χωρίς να χρειαστεί να ταξιδεύσετε περισσότερο από 90 λεπτά.
Πιο κοντά είναι το συμπαθέστατο λιμανάκι του Γερακιού με τις ψαροταβέρνες και τα ουζερί. Αν πάλι θέλετε να κάνετε κάποιες διαδρομές με 4Χ4, οι νότιες παρυφές του Πάρνωνα, Χιονοβούνι και Μαδάρα, είναι γεμάτες δασικούς δρόμους και παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον.
Άρωμα βουνού και θάλασσας
Ο βαθύς υπέροχος κόλπος του Κυπαρισσιού, με τις δύο εκπληκτικές παραλίες και τα δύο ξωκλήσια, αυτό του Αγίου Νικολάου στα βόρεια και του Αγίου Γεωργίου στον νοτιά, ανοίγεται με εμπιστοσύνη στο βαθύ απέραντο γαλάζιο του Μυρτώου Πελάγους. Είναι ένα τοπίο με μυστική παρθενικότητα, με αρώματα βουνού και ψιθύρους της θάλασσας, από αυτούς που αρχίζουν να σπανίζουν στην Ελλάδα.
Απολαυστικοί είναι οι περίπατοι το απόγευμα με την ευεργετική σκιά στο μονοπάτι που οδηγεί στο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, καθώς διασχίζει κανείς την όχθη με την πυκνή μακία που ευωδιάζει από χιλιών λογιών φρύγανα.
Η επίσκεψη μέσα από πικροδάφνες, γαλατσίδες, κιτρινοξιλιές, συκιές και σχοίνα στο αρχαίο Ασκληπιείο και στα ξωκλήσια επάνω από τον γραφικότατο συνοικισμό Βρύση. Βλέπεις, ακούς και ευφραίνεσαι το νερό που αναπηδά μέσα από τον βράχο καθώς υπόγεια κατεβαίνει από τις κορυφές του Πάρνωνα και αναβλύζει για να υδροδοτήσει το Κυπαρίσσι και να ποτίσει την καλλιεργήσιμη γη ολόγυρα. Μια μαγευτική τοποθεσία που δεν πρέπει να ξεχάσετε να επισκεφθείτε.
Ανατολή και Δύση
Μπορεί να αδικείται από τη Δύση και να μην το χρωματίζουν ωραία ηλιοβασιλέματα, η Ανατολή όμως φωτίζει μοναδικά το Κυπαρίσσι και ζεσταίνει τόσο τη θάλασσα, που είναι η καλύτερη ώρα για βουτιά είτε γι’ αυτούς που ξυπνούν πολύ νωρίς το πρωί είτε για τους ξενυχτισμένους. Το νερό απίθανο, ενώ η ησυχία της αυγής συνεχίζεται μέχρι περίπου τις δέκα, οπότε εμφανίζονται οι οικογένειες και τα παιδάκια. Τότε είναι που η μέρα ζωηρεύει και ο ήλιος αρχίζει σιγά-σιγά να τσουρουφλάει.
Όσοι έχουν ήδη κολυμπήσει αποτραβιούνται στη σκιά, στα λιγοστά καφενεία της πλατείας στο Μώλο ή πάνω στο χωριό στη Βρύση. Αν και η καλύτερη ώρα για τη Βρύση είναι μετά τις επτά το απόγευμα. Τέτοια δροσιά ούτε φθινόπωρο στην… Αθήνα. Ιδανική η απογευματινή αυτή ώρα και για περίπατο στο σκιερό μονοπάτι που πάει στο ξωκλήσι του Αη Γιώργη, δεξιά πάνω από το Μώλο όπως κοιτάς τη θάλασσα, ή μέχρι το Φάρο.
Ο τελευταίος βρίσκεται αριστερά του χωριού, μετά την παραλία της Αγίας Κυριακής. Εκεί που για λίγα μόνο χιλιόμετρα, που ανήκουν στο νομό Λακωνίας (γιατί το κομμάτι της Αργολίδας είναι έτοιμο), δεν έχει ολοκληρωθεί ο παραλιακός δρόμος που θα ενώνει το Λεωνίδιο και τα Πούλιθρα με το Κυπαρίσσι.
Τα καλοκαιρινά βράδια στο Κυπαρίσσι είναι έτσι κι αλλιώς δροσερά. Είναι ο αέρας που κατεβαίνει από τα βουνά του Ζάρακα με τα έλατα και περνάει από τα αμπέλια, τις ελιές, τις χαρουπιές και τις συκιές και φέρνει μαζί το θυμάρι που σμίγει με τη θαλασσινή αύρα. Αυτή η αύρα είναι που μαζί με τον ήσυχο παφλασμό σε νανουρίζουν τα βράδια, ό,που και να μένεις στην Παραλία, γιατί όλα τα σπίτια είναι κοντά στο κύμα.
Να γυρίζεις αποκαμωμένος από περιπάτους και κολύμπι, χορτασμένος από την κακκαβιά στα παραθαλάσσια ταβερνάκια, ευχαριστημένος που γνώρισες και αντάλλαξες απόψεις με φιλόξενους ανθρώπους, και να μη χρειάζονται μηχανικά ή άλλα μέσα για να κοιμηθείς ήσυχος και δροσερός! Ε, αυτό είναι καλή ζωή μόλις 300 χιλιόμετρα από την Αθήνα.
Το νήμα της ιστορίας
Στην αρχαιότητα το Κυπαρίσσι ήταν γνωστό με το όνομα Κύφαντα και η ακρόπολή του βρίσκεται επάνω στον λόφο Καστράκι. Τους κλασικούς και ελληνιστικούς χρόνους ανήκε διοικητικά πότε στη Σπάρτη και πότε στο Αργος. Στους ρωμαϊκούς και στους πρώτους βυζαντινούς χρόνους, χάνουμε τα ίχνη της πόλης Κύφαντα. Γύρω στα 1000 μ.Χ. εμφανίζεται νέος οικισμός στην περιοχή με το όνομα Κυπαρίσσι.
Το Κυπαρίσσι καταστράφηκε από την επιδρομή του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο το 1825 και χρειάστηκαν πολλά να γίνουν στα μετά την επανάσταση χρόνια για να ξαναπάρει ζωή ο τόπος. Η ακμή του κράτησε περίπου έναν αιώνα.
Τις δεκαετίες του 1950 και 1960 το Κυπαρίσσι συρρικνώθηκε από τη μετανάστευση, εσωτερική προς Πειραιά και Αθήνα και εξωτερική προς Καλιφόρνια (Σαν Φρανσίσκο) και αργότερα προς Καναδά. Οι ξενιτεμένοι Κυπαρισσιώτες όμως το λατρεύουν, το επισκέπτονται συχνά, πολλοί έχουν παλιννοστήσει και διατηρούν σε καλή κατάσταση τα σπίτια τους με τους όμορφους λαχανόκηπους.
Το Κυπαρίσσι, εκτός από άριστα στη φυσική ομορφιά και στο ήθος των κατοίκων του, παίρνει άριστα με τόνο και στην καθαριότητα, κάτι που εκπλήσσει ευχάριστα τον ταξιδιώτη.